Ciasto czekoladowe z awokado

Wojtek

Prep time:

Cook time:

Serves:

Ciasto czekoladowe z awokado: zdrowa i pyszna alternatywa

Szukasz pysznego i zdrowego deseru, który zachwyci Twoich bliskich? Ciasto czekoladowe z awokado to idealny wybór! Jest ono bogate w wartości odżywcze, a przy tym łatwe w przygotowaniu i niezwykle smaczne.

Dlaczego warto wybrać ciasto czekoladowe z awokado?

  • Zdrowe: Awokado to bogate źródło tłuszczy nienasyconych, błonnika, witamin i minerałów. Stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnych składników ciast, takich jak masło czy jajka.
  • Pyszne: Ciasto czekoladowe z awokado jest wilgotne, kremowe i ma intensywny czekoladowy smak. Nikt nie zgadnie, że w jego składzie znajduje się awokado!
  • Łatwe w przygotowaniu: Wystarczy kilka prostych składników i krótki czas w piekarniku, aby wyczarować pyszne ciasto czekoladowe z awokado.
  • Uniwersalne: Ciasto czekoladowe z awokado to idealny deser na każdą okazję. Możesz je podać na urodziny, święta, a także jako codzienną słodką przekąskę.

Awokado – jak wybrać i kupić idealny owoc?

Odkryj Smaki!

Jeśli szukasz nowych smaków, możesz wypróbować jedną z naszych wariacji na temat ciasta czekoladowego z awokado:

  • Klasyczne: Dodaj posiekaną gorzką czekoladę i orzechy do ciasta, aby uzyskać bogaty, czekoladowy smak.
  • Owsiane: Zastąp część mąki płatkami owsianymi, aby uzyskać ciasto o bardziej wyrazistej strukturze i dodatkowej wartości odżywczej.
  • Kokosowe: Dodaj wiórki kokosowe i mleko kokosowe do ciasta, aby uzyskać egzotyczny smak.
  • Malinowe: Wymieszaj ciasto z rozgniecionymi malinami, aby uzyskać słodko-kwaśny deser.
  • Bananowe: Dodaj do ciasta rozgniecione banany, aby uzyskać bardziej wilgotne i aromatyczne ciasto.

Niezwykłe Smaki

Jeśli jesteś miłośnikiem nietypowych smaków, wypróbuj ciasto czekoladowe z awokado i:

  • Chili: Dodaj do ciasta 1/4 łyżeczki chili w proszku.
  • Imbir: Wymieszaj ciasto z 1 łyżeczką startego imbiru.
  • Kardamon: Dodaj do ciasta 1/2 łyżeczki kardamonu.
  • Mięta: Wymieszaj ciasto z 1/4 szklanki posiekanych liści mięty.
  • Tahini: Dodaj do ciasta 2 łyżki pasty tahini.

Jeżeli planujesz polać ciasto polewą, koniecznie sprawdź nasz przepis:

Polewa czekoladowa – idealne dopełnienie ciasta czekoladowego

Składniki

  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao w proszku
  • 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu
  • 1/4 szklanki płynnego oleju kokosowego (lub innego oleju roślinnego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  • 1)

    Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż formę do pieczenia papierem do pieczenia.

  • 2)

    Zmiksuj awokado na gładką masę.

  • 3)

    Dodaj cukier, olej i ekstrakt waniliowy i zmiksuj do połączenia.

  • 4)

    Dodaj suche składniki do mokrych i zmiksuj do połączenia. Nie miksuj zbyt długo aby nie powstał zakalec.

  • 5)

    Wyłóż ciasto do formy do pieczenia i piecz przez około 30 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie czysty.

  • 6)

    Ostudź ciasto przed podaniem.

Wskazówki:

  • Użyj dojrzałych awokado – nadzadą kremową konsystencję i bogaty smak.
  • Nie miksuj ciasta zbyt długo – wystarczy, aby składniki się połączyły.
  • Nie przepiecz ciasta – powinno być lekko wilgotne w środku
  • Możesz polać ciasto polewą czekoladową, syropem klonowym lub udekorować świeżymi owocami.
  • Ciasto czekoladowe z awokado można przechowywać w lodówce do 3 dni.

Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni przepis Następny przepis